ORPG’s: Hoe schrijf je in detail

Om je verhaal diepte te geven en niet eentonig te laten zijn, zijn er details. Hier zijn wat tips voor wat je wel en wat je niet moet doen!


Je wilt dat mensen je verhaal blijven lezen, jammer genoeg zijn er wel wat afknappers die in een verhaal voor kunnen komen. Dit moet je dus niet doen.

Schrijven om ruimte te vullen

Als mensen een verhaal schrijven, ontdekken ze al snel dat hun stuk niet "lang" genoeg is. Hierdoor gaan ze terug kijken en dingen tussen zinnen toevoegen. Dit moet je nooit doen. Als een beschrijving van die boekenkast waar je karakter naar kijkt terwijl er tegen hem/haar wordt gesproken, niet nodig is, dan hoeft het ook niet in je verhaal. Houd je aan de lijn van je verhaal, beschrijf alleen wat nodig is.

Woorden buiten je vocabulaire gebruiken

Woorden zoals allotria en myopie klinken intelligent, maar als je ze verkeerd gebruikt - zal het hoe dan ook een flop zijn. Vaak als je zo'n woord op moet zoeken, is het misschien wel een teken dat jouw lezers dit woord ook niet zullen begrijpen en het zelf op moeten zoeken. Dan kan je je beter bij dat makkelijkere woord houden of een paar woorden om het object toch te kunnen beschrijven.
Er zijn wel uitzonderingen voor deze regel, als het karakter waar vanuit je je verhaal schrijft deze woorden wel zou gebruiken om iets beschrijven - kan je ze wel gebruiken.


Houd het kort en bondig

Details gaan niet om de hoeveelheid woorden die je gebruikt om één object of verschijnsel te beschrijven. Als je aan één of twee woorden genoeg hebt om 't te beschrijven, houd het daar dan op. Gebruik anders meerdere zinnen in plaats van tien komma's. 
Ga ook geen simpele objecten onnodig beschrijven, iedereen weet wat bloed is - ga het niet 'de warme, vochtige, roodkleurige substantie die men nodig heeft om te leven' noemen.

Nu we die negativiteit er uit hebben, kunnen we eindelijk bij de dingen komen die je wel kan doen.

Belangrijke objecten

Draait jouw verhaal om het vinden een persoon of een object? Dan mag je best hier wat tijd aan besteden om het te beschrijven, dit hoeft niet allemaal in één keer waardoor je een 'oh, en..' verhaal krijgt. Je lezers hoeven niet meteen het perfecte beeld van het object voor zich te hebben, dit kan met de loop van het verhaal gevormd worden. Tip: Niemand kan een kijkje in jouw hoofd nemen, zelfs met woorden is het vaak moeilijk om iets zoals je het in je hoofd hebt op papier te krijgen - neem je tijd.

Introductie van een nieuw karakter

In de loop van een verhaal komt je karakter allemaal verschillende mensen tegen, enkele belangrijker voor het verhaal dan de vorigen. Andere karakters in een verhaal zijn altijd geweldig voor details. Je kan hun kleine tikjes naar voren laten komen (als nagels bijten, haar naar achteren doen, achter oor krabben, etc.), de manier waarop ze bewegen, hoe ze praten en zo kan ik nog wel even naar voren gaan. Dit is ook een geweldige manier voor foreshadowing, maar daar gaat het deze keer niet over.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met schrijven!


Lots of love, Nina 

Share this:

,

CONVERSATION

0 comments:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!