Hoe start je een ORPG?

Al veel RPG's en ORPG's gelezen en wil je nu zelf ook maar eens gaan (O)RPG'en? Doe het gewoon! Iedereen begint slecht, geloof me, maar door veel te oefenen en met behulp van een aantal tips kom je gauw verder. Lees snel verder voor een spoedcursusje ORPG'en!




Stap 1: Een schrijfmaatje zoeken

Waarschijnlijk heeft de schrijfsite waar jij op werkt vast wel een apart forum waar je schrijfmaatjes gaat zoeken. Maak simpelweg een topic aan met "Schrijfmaatje gezocht!" of "Iemand die een ORPG wil?". Het is altijd handig als je wat informatie/eisen geeft. Hieronder vind je een lijstje met dingen die je kan zeggen als je een schrijfmaatje zoekt.
  • Welk geslacht speel je? Speel je alleen mannen of vrouwen? Of beiden? Of prefereer je er eentje? Dit is altijd handig om te zeggen, zodat je tegenspeler hier bij het creëren of uitkiezen van een verhaallijn daarmee rekening kan houden.
  • Wat voor soort ORPG's schrijf je? Real life, fantasy of toch fanfics? Altijd handig om te vermelden. Als je aan fanfics doet is het ook handig om te vermelden wat voor fanfics, want misschien schrijft jouw tegenspeler liever over Justin Bieber dan over Destiel.
  • Schrijf je 18+? Ook handig om even te vermelden, want misschien gaat je tegenspeler niet zo makkelijk met gaysex om als jij doet.
  • Hoe lang schrijf je? Ook dit is handig om te zeggen. Iedereen schrijft verschillend, de een doet maar 3 zinnen, terwijl de ander een halve pagina vol schrijft. Het is altijd fijn als jullie ongeveer even veel schrijven!
Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit het assortiment. Over het algemeen kan je eigenlijk alles wat jij belangrijk vindt erbij vermelden.


Stap 2: Verzin een verhaallijn of zoek er eentje uit

Ga je zelf een hele verhaallijn verzinnen of ga je toch voor de makkelijke weg door een bestaande te gebruiken? Het is jouw keus. Wel is het belangrijk om altijd eerst toestemming te vragen voordat je iemands verhaallijn gebruikt, omdat er vaak veel werk in zit. 
Het is natuurlijk hartstikke leuk om samen met je schrijfmaatje een verhaallijn te bedenken, maar ook wel lastig. Als jullie toch al bezig zijn met fanfics kun je ook een verhaallijn maken die bijvoorbeeld gebaseerd is op het boek of op de serie, maar dan net een beetje anders.

Stap 3: Kies een karakter

Ik (O)RPG zelf al een behoorlijk tijdje en heb dus wel al een verzameling aan karakters opgebouwd (meet Jenny, Oliver, Leah en Aiden!) en ondanks dat ze allemaal wel een beetje dezelfde trekjes hebben, zijn er ook duidelijke verschillen tussen hen. Zo is Oliver namelijk behoorlijk verlegen, maar denkt de rest niet lang na voordat ze hun mond opentrekken. En terwijl Jenny en Oliver nog wel eens psychopathische trekjes kunnen vertonen, zijn Leah en Aiden in vergelijking heel normaal. Wat jouw karakters onderling laat verschillen hangt van jou af en is heel belangrijk in de ORPG die je doet. Maar waarschijnlijk gaat de keus wel bijna vanzelf.


Stap 4: Begin met schrijven

Deze dingen moet je NIET doen:
  • 1 of 2 zinnen per bericht schrijven. Tenzij je natuurlijk met je schrijfmaatje hebt afgesproken om dat wel te doen.
  • Spelen voor de ander. Je hebt niet voor niets aparte rollen. Als je de ander echt even iets korts moet laten zeggen, moet je altijd even aan je maatje vragen of ze dat goed vinden.
  • Van tijd of persoon veranderen. Tenzij je karakter een flashback heeft, moet je nooit de tijd waar je in schrijft veranderen. Begin je in verleden tijd, dan eindig je in verleden tijd. Hetzelfde geldt voor de persoon. Begin je in de derde persoon, dan kan je niet opeens omswitchen naar de ik-vorm.
Deze dingen moet je WEL doen:
  • Vertellen over de gedachtes van je karakter. Het verschil tussen jou en je schrijfmaatje is dat jij wel weet wat je karakter denkt, dus maak daar gebruik van!
  • Ingaan op je tegenspeler. Ze is er niet voor niets!

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hadden! Als je zelf aan de slag wilt met ORPG kan dat uiteraard op ons forum. Er staat een linkje op de menubalk!
Liefs, Hanne

Share this:

,

CONVERSATION

0 comments:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!